Täsä tul koiraleiril olles jutuiks, kui monil koiraa ettivil o jo suuret suunnitelmat valmiin, vaiks ei ol viäl pentuakaa - siis harrastuksii ja kisailui ajatelle. Tyyliin mun täytyy ottaa sakemanni, ku haluun saara tuloksii PK-lajeist, tai mäyräkoira ku haluun lualastaa... Vaiks näil roruil tiätty onki enempi torennäköst, et rotutyypillisest vois kuvitella koirastas just tähä lajii sopivaa harrastajaa, ni silti näil koiril o omatki luanteenpiirteet ja oma tyyli täs maailmas tepastel. Ei kaikist vaa yksinkertasest ol kilpailukoiriks.

Enkä mä siis tarkota ny täl sitä, et ei vois lainkka harrastel, vaiks ei tahro koiralt motivaattorii löytääkkää, se vaa o sit kovaa tyät, nii omistajal ku koiral itelki. Kyl koiran täytyy itekki tykät siit hommast, et siit vois oikkiast jottai pitemmäl ajatel. Ja jos vaa omaks huviks harrastaa, ni eihä siin mittä vikka olekka, kuha myäs koira otetaa harrastamises huamioo.

Se vaa ottaa välil korvii, ku joku sanoo, et o hakemas pentuu just johonkis tiättyy lajii. Omistaja tykkää mettäs olemisest, ni haeta sellast haku-/ jäljestyskoiraa, vaiks pennuistaka ei viäl ossa yhtää sanoo, et tykkääks siit hommast lainkka. Ku pentu o hankittu ja sit ruveta vähä reenailema ja sit huamata, et eihä tost koirast ol "mihinkkä", ni väistämät se omistaja mieliala tarttuu sit siihe pentuunki. Ku pentu ei saa tarpeeks onnistumisen kokemuksii, sil oppimisintoki lopahtaa, omistaja on entist enempi tyytymätön koiraas ja kiärre o valmis.

Munst, oli koira sit rotukoira tai seropi, pitäs ens katto, mihi pennul o taipumuksi ja sit kokeil löytää siihe sopivat harrastust. Samate jotku terveysonkelmakki vaikeuttava tiättyi harrastuksi, vinttikoiril nivelonkelmat, ettei pääse juaksemaha, akilitis selkä- tai lonkkaonkelmat, ku siäl pitäs hyppi ja juast kovi jne. Ja liia aikasi reenie alottamine voi ol tosi pahast kans. Koira ressaantuu nii, ettei ossa enää palautuakkaa ja sit ei taho enää mikkää oppi men peril. Tarkotan siis kunnon reenei, ei mittää viire minuuti temppuiluu. Varsinki, jos ei viäl pennust ossa sanokka, et ollaks oikeallaises harrastuksessaka viäl.