Moninaisel ol linkki kivaan hauvakoneesee, mikä löytyy täält. Pit sit men ittekki kokeilemaa, mitä tulis tulokses. Vähähä siin joutu laittamaa mutul niit vastauksii, mut tällattis mul sit men:

1. Komondor

1753980.jpg

Alkuperämaassaan Unkarissa komondor on tehokas laumanvartijakoira, jonka koko, voima, luonne ja paksu turkki ovat tehneet siitä ylivoimaisen petoeläinkarkotteen. Nykyään komondoreja käytetään myös talojen ja pihojen vartiointiin. Komondor on erittäin älykäs ja itsenäinen koira, joka reagoi nopeasti uhkaan, ja jolla on voimakas vartiointivietti.

2. Dalmatiankoira

1754036.jpgRotu on luonteeltaan ystävällinen ja vilkas. Dalmatiankoirat ovat tunnettuja uskollisuudestaan, hyvämuistisuudestaan ja kiltteydestään, eivätkä ne saisi olla aggressiivisia, arkoja tai hermostuneita. Ne voivat olla hieman pidättyväisiä vieraita kohtaan, mutta käyttäytyvät silti ystävällisesti. Yleensä ne tulevat hyvin toimeen perheen lasten kanssa. Monien muiden älykkäiden koirien tapaan dalmatiankoirille kannattaa antaa virikkeitä, tai ne saattavat touhuta itsekseen tuhoisin seurauksin. Dalmatiankoira on todella kestävä ja nopea juoksija ja tarvitsee paljon liikuntaa. Hyvästä koulutettavuudestaan huolimatta rotu ei ole yhtä palveluhalukas kuin esimerkiksi palveluskoirarodut.


 

 

3. Pyreneittenkoira

1754020.jpgPyreneittenkoiran pääasiallinen käyttötarkoitus on ollut karjalaumojen vahtiminen susia ja karhuja vastaan. Nyt sitä pidetään yleensä vain seurakoirana ja pihan vahtina. Suuren kokonsa ja itsenäisen luonteensa vuoksi rotu on vaativa kouluttaa. Vahtivietti ilmenee voimakkaana ja pyreneittenkoira voikin olla varautunut vieraita kohtaan.

Mä en vois oikeest kuvitel, et mä mittää komondorii ottasin, mut dalmis vois olla mahrolline, sillee kiikun kaakun pyreneittenkoiraki - mut vast sitte, ku meijä tontti o kokonas airattu, et pääsisivä pihal riahumaha. Päästäis siin myäs koulutuksii pitämää turvallisest, ettei tarvi ain pelät, et tuleeks vai ei tuu jottai tiukkaa lähtömerkkii koiral, ettei sit ol kuulo pääl ollenka.

Koitin selat sitä koiralistaa, ku niit ol siin sit satoi, mut en löytäny sitä mun "omint", eli saksanpaimenkoiraa siit listalt lainkka. Snif! No, onneks miejän ei tarvi minkää listan kans mennäkkää. Ku o uuren koiran paikka ja siihe om muut puitteet sopivaiset, ni sit hankitaa sellane, ku itte halutaa! =oD