Joha ol taas aamu. Horrokses tajusin, et Susu makkaa mun vattam pualel ja Mustis nojas muj jalkkaha toisel pualel, ku kyljelläs makasin. Molemmil läht ain hyrrä käymähä, ku mää liikahrin. Ihanaa! Sit nous poika aamupuuhilles ja vähä ajam pääst plikka. Emmää enää kovaste seuraa, mitä nää touhuava, kuha nyy hahmotan, et ova ylös noussu. Heil ku menee tähä kaunistautumisehe niimpal kauhiast aikkaa, ettei mittää määrää.

No, simmää nousin, ku aattelin, et nyy mää saan sit kaikes rauhas omat aamutoimet hoitaa ja alko satamaa oikkee kunnol. Tasane humina vaa kävi peltikatol ja koirakki sit tuliva jo kopeistas sitä ihmettelemähä. Olivak kyl hassun näkössii, ku sänkyn joka pualel ol koirii kysyvän näkösin, ku mul ei viäl ollu sänky perattu päiväkunttoho. Ova hianost jotenki tajunneet, et ilma päiväpeittoo ei sänkyl men (paitti sinne isännän peiton alle joskus viikolloppusi). Mul ol tiätty kamera alakerras, ni en saanu kuvaa. Petasin sit ja siihehä sit tuliva taas kaik vuarotelle ja yhres.

1951479.jpg

Nyy olttii kovaste orottaval kannal, et vissii toi sateen ropina tek vähä kiirusemppii aamuhätäilijöit tänäpe aamuste.

1951481.jpg

Kissiki pit hualen siit, ettei silmä pahemmi poijes poikennu. Alakerrast kävin kameran hakemas samal ku kävin vessas, ni neiti istu siin oven takan ja kulki nii lähel mun kantapäät, et tunsin tassukarvoje hipasut. Sikku laitin läppärim pääl ja ohjelmii auk, ni Kissi men makkaamaa mun tualii tyynyn käyttäe ja tuijotti koko aja ylöspäi. Periaattees ei mikkää kiirus, mut jos ny kummiski...

Ei siin auttanu mikkää, ku ruvet sit kattomaa sarevaattei meil kaikil valmiiks. Mimil takki (ilman sitä ei liiku sateel mihinkää), Kissil tiivis paita ja liivi siihe pääl, Kyöstil paita ja liivi. Sit pukemaa koirat ja laittamaa remmit paikalles ja ittel ulkovaatteet ja saretakki pääl. Täsä vaihees sit poika käpöttel huaneestas ulos ja ilmotti, et hän ol myähästyny erellisest bussist. Se ol tullu yllättävän aikasi ja hän ol laittamas vast kenkkii jalkkaas, ku näk, et nyy men auto ohitte. Eiku sit tul tunnin orotus, et menee sit seuraaval. Ja, heh, ulko-ovel mää vast tajusin, et olin jättäny Kyöstil poikapöksyt sinne pairan alle ja jourusin sit sen siin terassil ottamaa poijes, et sain sen viäl heitettyy sisäl kuistil, ettei tual ulkon turhaa kastu. Nii, et mitem mää motkotan moksuil, et mite kummas ne voi käyr välil Kyöstin kans ulkon ottamat pöksyi poijes?! Ne ku sentäs tekevä sitä lenkkii sillee vaa muutaman kerra vuares ja mää mont kerttaa päiväs...

Noh, sare ol aikamoine ja takist hualimat Mimi ei tykkää kastumisest yhtää ja ravistel kroppatas ja tassujas ja hirastel ja tek pisut näyttäe jotenki pitkää nokkaa koko aja. Mite kummas voi koira saar sellase ilmeen aikaseks? Oikeest, näytti iha ku toine olis mua syyttäny, et tällast kelii pirät ja tääl täytyy ittes sit kastaa... =oP Iha hassu! Kissi ja Kyösti menivä niinku normaalistiki - mitä ny silmii tippuvii sarepisaroit ravisteliva välil poijes.

Täsävaihees meijä aamu ol jo tavallist pitemmäl, vaiks koirat heräsivä tavallist aikasemmi. Toi pukemine, normaalii hittaammi sujuva lenkki (Mimin takii) ja siv viäl kuivatuspuuhat siinvaihees, ku päästii takasi sisäl, oliva viäny kummaste aikaa. Kahvii ei ollu jäljel, enkä ollu ehtiny laittaa keitint valmiiks ennenku lährettii lenkil, ni seki tul sit tehtyy vast täsäkohtaa. Ja siin orotelles sit meinasin, et laitan taas takkaan tulen, ku ov vähä viileet sisäl (sähkölämmitteine talo, ni en ol laittanu lämmityst viäl pääl) ja huamasin tiätty, et tuhkaluukku ol täyn ja meinasin sen siv vaa kipat tuhkaämpärihi, mut seki ol nii täyn, et se pit käyr sit het tyhjäämäs. Saretakki taas pääl ja pikajuaksuu lupiinipellol, mihi sit heitin tuhkat. Sinnehä näi satteel häviävä. Ämpäri kyl ehti kastumaha jo nii, et senki sit pit käyr pesuhuanees ensi huuhtomas (kii jääneet tuhkat poijes) ja sit kuivat.

1951544.jpg

Vast täj jälkke mää pääsin lopultas laittamaa tult takkaha. Sin sit kaikellaist paffii, mitä o kokkauksist jääny, sytykkeeks ja puut mukkaa. Nykku on tullu poltettuu takkaa kerra tai kaks kerttaa päiväs, en enää ol hormin lämmittämist tehny, eikä viäl ainaskaa ol savui sisäl tullu. Heh, näinku täsä sanon, ni koht savuttaa...

Sit ol aamiaisev vuaro vast. Ekaks koiril omat ruuvat, sil välil verenkeitin ol keittäny mul puurovet ja tein pari leippää kyytipojaks kaffel. Ja enks sit siirtyny aamiaisel olohuaneem pualel, misä sain ihail sitä takan loimuu samal. Se ny toimii meijä telkkarin, ku se oikee tv o rikki.

1951575.jpg

Ja ku siirtysin taas yläkerttaha koneev viärehe, Susu hyppäs sykkyhy ja sit tul Kissin kans tuijotuskilpailu. Susu tuijotti tiiviist ja Kissi välil siirs katseens muual ja joka kerta ku katto taas Susuu, Susu hyrähti. Samal tsättäilin isännän kans kuulumissii siin koneel. Tätä (tuijota-hyr-katse poikki-tuijota-hyr-katse poikki-tuijota-hyr...) kest vaiks kui kaua - ja lopult tajusin, et mul on kamera täsä viäres ja nappasin kuvaaki. Sitä hyrähtelyy ny tähä ei valitettavast saa.

1951554.jpg

Sikku Susu päätti lähtee sykyst, hyppäs sänkyl, mis ol jo Kyösti, Mimi ja Mustis valmiiks, ni sit hyppäs sin seuraha Kissiki. Kaik koos taas. =oD