Oltti ajois lenkil tänäpe, ku heräsin pojan touhuihi ja nousin ylös sit kans paljo normaalii aikasemmi. Ny sit koirakki nousiva ja ku tulin veskist ulos, ol kaik kolme ulko-ovev viäres jo lenkkii orottamas. No, Kissihä men nyssit yllättämää aamulenkil - toisen kerra elämässäs. Kiapautti ittes kyljelles johonki oikkee "makosaan" tahmaha. En tiär, mitä ol, ku ekaks aattelin peurampapanoit, mis joku olisis jo ehtiny enne meit kiäriskelemähä, mut ku Mimi ei ollu millänsäkkää, ni ei se voinu ol. Mimil noi peurampapanat ova iha vastustamattomii. Kyl se sit jottai muut ol. Mut iha mustaks Kissi sai sen kyljen, mihi kiapaht ja tassut sit kans. Nii iljettävält se tuntu, et loppulenkin aja Kissi yritti ittees ravistel suurimpiirteis kahre askeleev välein, mut eihä se lähteny. Sellast jottai öljymäist. Eikä se kovaste eres haissu. Voisiskos jottai siänt ol? En tiär.

Ei nyy tullu otettuu kuvaa siit mustuurest, ku mä yriti varoo, ettei sitä menis minnekkää huushollis. Otin pannan poijes ja kannoin Kissin kainaloist pesuhuaneesee, laitin sin valot ja palasin siv vast päästämää Kyöstii ja Mimii vapaiks, kunha olin tassut enste kuivannuv vaa. Siäl se sit Kissi silmät seljälläs pesuhuanees orotti, ku mää vihro sin saak pääsin.

1872738.jpg

Ja ku olin saanu sen mustan tökötin poijes, hajin pyyhkeen valmiiks ja samal otin kameranki mukkaa. Se törky kyl iha jo turkkii kastaes sit läht. Onneks ei ollu mittää kovi tiukas. En ehtiny ottamaa sitä saunapalliikaa täsäkohtaa essii, mikä meil usseste täsä o, et mä saan itten vähä korkkiammal pirettyy, mut ekas kuvas Kissil o samppoo turkis. Sen ei tartte antaa vaikuttaa lainkkaa, mut siin tasases levittelys menee vähäse aikkaa, ku ei saa hiaroo tota turkkii, ettei se huapaannu.

1872740.jpg

Sit pesuaine huuhrotaa hyvi poijes ja laitetaa hoitoaine tilal. Sen pittääki sit antaa ol 10-15 minuuttii vaikuttamas tos turkis, ennenku sitä huuhrotaa poijes. Ku eihä tual pesuhuanees ol mittää tekemist, ni yleensä sit samal silittelen ja levittelen lissää turkis tota ainet - niim pitkää, ku o tarvis. Sit seki huuhrotaa poijes ja lopult ku turkki ov viäl pikkase märkää, lisään öljyn, levitän sen ja huuhtasen vaa tosi karkeest poijes, et sitä öljyy jää turkkii suajaamaha pesun jälkkeenki.

Ny huamaa, ku oon antanu Kissil ain joka ruakailul eri öljyi, et se värjää noit kuanokarvoi, mut minkäs teet? En ol nii viitteliäs, et jaksaisisin pest kuanookaa joka syämisej jälkke - eikä se tekis ihollekkaa hyvää. Ei saa ol liikaa, muttei liika vähääkää, näit pesui, et iho pyssyy kunnos. Saa sit ol, mitä o.

1872745.jpg

Pesujej jälkkee ov vuaros pyyhekuivatus. Siin meneeki yleensä ain muutama pyyhe, ku tost turkist tulee vet uskomattomam paljo. Ei ol yhtää cottonin näköne tosa pyyhkeen sisäl... Reppana!

1872746.jpg

Ja ku tää pesu tul ny ykskaks yllättäi, ni mul ei ollu valmistautumissii tehty lainkka. Annon Kissin men viipottaa sen aikkaa, ku annon koiril ruakka (se aamuruaka, mink mää normaaliste anna heti lenkij jälkke), laiti silityslautaa esil, hain föönin ja turkinhoitovehkeet ja siv vast päästii oikkee hommii.

1872747.jpg

Kissin turkki o kovin kikkuraa ja se pitääki yrittää ehtii kuivaamaa nii noppeest, et sen saa viäl suaristettuu. Kikkaraisen menee kovi helpost takkuhu. Kuva ylhääl Kissist märkän, mist kuivaus alotettii...

1872748.jpg

... ja sit pääosin kuivan - tassui mä en ny iha kuivaks ast käyny läpitte, ku ne kastuva koko aja lenkeilki olles uurestas ja uurestas, mut selkä, kyljet, niska ja pää. Et ollaa mukavuusalueel kuitenski.

Ja ny meil sit on taas puhras Kissi-missi! Sit sitä menttii eres-takasi olkkarin ja keittiöv välii vähäse aikkaa, ku pit saar purettuu sitä enerkkiaa, mikä tul sil välil, ku joutu paikoillas olemaha. Meijä valkone salama.