Mä tein vähä aik sit vaahtokarkkitaikinan Kaurislapsen kakkuja -blogin ohjeen mukkaa ja ny se sit o orottamas huamist käyttöö. Olipas suttuhommaa, ja meinasi vähä, et kuis näit astioit koskaa saa puhtaiks enää, mut tiätty, sokeriaha se suurimmaks osaks ol, ni ei siin mittää vaikeuksii ollu.

642702.jpg

MMF - marshmellow fodant - vaahtokarkkitaikina

1 Haribon pussi vaahtokarkkeja
1 rkl öljyä
2 rkl vettä
1 prk tomusokeria
 
Öljyä kulho ja lisää siihen 1 pussillinen vaahtokarkkeja. Lisää 2 rkl vettä. Sihtaa toiseen kulhoon puolet tomusokeripaketista ja tee keskelle kolo. Sulata mikrossa vaahtokarkit + vesi mössöksi ja kaada koloon. Vaivaa sokeri + vaahtokarkkimössö keskenään ja lisää tomusokeria sihdaten, kunnes taikina irtoaa reunoista eikä ole enää tahmea. Kääri kelmuun ja jätä huoneenlämpöön yön yli.

Mul ei vaa ol mittää mikronkestävää kulhoo, mihi tää pussilline olis mahtunu, ni mä sit sulatin nää vesihautees. Iha hyvi tämäki näytti toimivan kyl. Lisäsi täs vaihees joukkoho myäs vihreet elintarvikevärii vähäse. Ja tällane paketti meil o huamist orottamas (toivottavast kissat ei siit puketist kiinnostu):

642705.jpg

Lisäks sit tul ruiskääretorttupohja tehtyy Merjan ohjeitte mukkaa. Se o ny jähtymäs valmiin huamiseks, ku tehrää siit pikkane kakku (ei siis kääretorttuu täl kertta).

642711.jpg

Ruiskääretorttu

Pohja:

4-5 kananmunaa
vajaa 2 dl sokeria
reilu 2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
öljyä leivinpaperin voiteluun
 
Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita ruisjauho ja leivinjauhe keskenään ja lisää varovasti sekoittaen vaahtoon. Öljyä uunivuoalle laitettu leivinpaperi taikinan kiinnijäämisen estämiseksi ja levitä taikina siihen. Paista 225 asteisessa uunissa vähän vajaa 10 minuuttia. Jäähdytä.

Katotaa sit huame, mikä o lopputulos, viäl näyttäis silt, et iha kohtuullist vois ollakki. =oD Pit kyl ottaa ohjekirja kättehe ja kattoo, et millasis lämpötilois ja kuis kaua kääretorttuu pruukataa pittää. Ja mä sit päärysi toho 225 asteesee ja vähä vajaasee 10 minuuttii. Ol se kyl välil siäl uunis iha valtava kokone, mut lopus sit "lässähti" normaalihi muatohos. Täyteohje tulee sit, ku sen teen.

mc_cherry1.gif

Lisätty 8.6.07, klo 7:27 ohjeire lisäks:

Vaahtokarkkitaikinan enerkialaskelma yhre palase osalt (kääretorttu-tai kakkupalane), keskiarvolla, ku tiätty sitä voi eri palasis ol vähä eri määrä. Taikina riittää viidentoist hengen kakun ympäril, ja siit voi vähä yliki jäär. Hiilihydraattei 26g, Rasvaa 0,94g, Protskui 0,4g ja enerkiaa 111 kcal.

Ruiskääretortun enerkialaskelma yhre palase osalt (noin 15 palast) täytteines. Hiilihydraattei 24g, Rasvaa 13g, Protskui 7,9g ja enerkiaa 247 kcal.