IP:n ireast tul ny tää postaus, mitem mää valmistan meijän perheel omat viilit. Varmaa näitki o tapoi monii, mut tää onnysse mun tapa.

Tarvikkeet: maitoo, viilii, puhtai keppui (mialuusti kannellissii, mut jos ova pölyttömäs paikas, ni ei iha välttämätönt), lusikka ja haarukka

791919.jpg

Maito ja viili voi ol sitä, mitä ite tykkäät juar ja syär. Meil käytetää sinist kevytmaitoo ja sinist viilii. Mummu tykkää punasest mairost ja punasest viilist. Voi käyttää sekasinki tai sit iha rasvatont maitto.

Lait ensteks maitoo kippoihi sopiva määrä. Ei liika täytee.

791931.jpg 791935.jpg

Sit kuaritaa viilist vähä raakal kärel lusikkaha kermaa ja hiukka viiliiki kyytipoikan ja laitetaa mairo joukkoho kippoihi. Sekotetaa haarukal, et viili lähtee enempi sekkoomaa maitoo, eikä ol iha kokkareen. Nostamal näkkee, et löytyyks isoi kökköi viäl.

791940.jpg

Ja viimitteks sit laitetaa kannet pääl kippoihi ja ne jätetää huaneellämpöö päiväks. Sitku neste o selväst alkanu paksuuntuu, kippot siirretää jääkaappii ja siält ne sit ovat halutessas käytös.

791943.jpg

Ja ku haluu tehr lissää viilii, käyttää taas näist sitä rasvapintaa, ei tarvi enää lähtee kauppaha sitä varte.

Huamioitavaa: ukkossääl ei viili valmistu. Sillo siis ei kannat tätä vaivaa nähr!

Mää ekaks meinasin, et laitan tän vast, ku mul o valmist viilii näytiks, mut simmää aattelin, et ny viäl pääsee samaan tahtiin mukaa, kuka haluu ja näkkee sen tuloksen sit iha ittelläs.

Ja eiku viilittelemähä vaa!